Deze "Duik-toren” is uniek in Europa.

 

Het was oorspronkelijk de wens van CZSK om "speciaal voor de duikopleidingen" in het wedstrijdbassin een verdiept gedeelte aan te brengen met een afmeting van 8x8x8m.

Het idee en concept ontwerp voor een separate duiktoren is afkomstig van Hans Bruinewoud.

 

Hij heeft marktonderzoek gedaan en partijen benaderdt waaronder de defensie duikschool (DDS),  onderzeedienst (OZD), brandweer, NBBE en NOB. 

 

Na een zeer tijdrovend en moeizaam proces om alle partijen van het nut en noodzaak van deze unieke voorziening te overtuigen is het project "Triton 12" tot stand gekomen.

 

De gemeente is eigenaar van de accommodatie, Stichting Aquacentrum Den Helder  is de exploitant en CZSK is een van de grotere gebruikers (huurder) van deze bijzondere accommodatie.

Een separate duiktoren heeft het voordeel dat hij afgesloten kan worden voor het publiek en alleen toegankelijk is voor geautoriseerd personeel. Daarnaast kan door een lagere watertemperatuur van 23° Celsius in plaats van 27° Celsius een  forse energie besparing worden gerealiseerd.

De duiktoren  "Triton 12" wordt door CZSK als een zeer goede aanvulling gezien voor het 21 meter diepe duikbassin "Triton 21" dat momenteel op het mijnendienst complex in de haven is gesitueerd. Omdat nagenoeg alle duiktorens in de omliggende landen afgekeurd of aan vervanging toe zijn is het niet ondenkbeeldig dat ook buitenlandse eenheden van de duiktoren gebruik zullen willen maken.

Voor een goede exploitatie (verhuren restcapaciteit) zijn de voorzieningen mede afgestemd op de wensen van derde gebruikers, zoals FALCK , Brandweer en het IFV, zodat deze voor rijks examens benut kunnen worden.

Na oplevering zal het IFV deze duiktoren kunnen certificeren als categorie A object. De brandweerexamens (praktijk simulatie duiktoren) worden door de IFV afgenomen op een maximale diepte van 9 meter.

Beschrijving accommodatie

De duiktoren is vervaardigd van een zeer hoge kwaliteit RVS, ook wel duplex genoemd. Om onderwater over maximaal zicht te beschikken is de tankwand geborsteld. De dubbele wanden en het dak zijn voorzien van isolatie materiaal. Om een goed verlichte werkplek te garanderen zijn er vier elektrisch bedienbare lichtkoepels in het dak geplaatst met daar tussenin vier lichtpunten.

Control room

Er is op de tweede etage een control room gerealiseerd met daarin o.a. de opname apparatuur voor de camerabeelden. De lift is geschikt om naast zowel personeel als materiaal te transporteren, ook meerdere personen met een brancard plus O2 koffer te vervoeren. Als back-up is voor patiënten transport een trappenhuis beschikbaar.  

Voorzieningen

 

Op het perron (aansluitend aan de duiktoren) zijn een douche voorziening en twee vulbalken (200 en 300 bar) voorzien.

 

Op deze vulbalk kan tevens een duo-duikpaneel voor SSE duiken worden aangesloten.

Afmetingen

 

De duiktoren heeft een diameter van Ø 13 en een diepte van 9 meter. Op een diepte van  3, 6 en 8 meter is (in verband met trimoefeningen) aan de wand een circulaire diepte markering in de kleuren groen, blauw en rood aangebracht.

Platforms

 

Voor beoordelaars/instructeurs en oefeningen zijn op 5 meter diepte drie opklapbare platforms aangebracht. Het externe plateau van 1.40 meter diepte biedt aan minimaal 10 personen/duikers ruimte en is door middel van twee duiktrappen te betreden.

Loopbordes

 

Het duikbassin is doormiddel van een boven het wateroppervlak geplaatst loopbordes rond om beloopbaar. Op het loopbordes zijn een aantal voorzieningen aangebracht zoals een speciale stoel voor de duikleider/ examen -regisseur. Hier bevind zich ook een laptop waarop alle verrichtingen van de duikers kunnen worden gevold. Hier bevind zich ook de spreekluister verbinding met de kelder (waar de SET zich bevindt).

HD camera systeem

 

In de duiktoren kunnen onder en boven water filmopnamen gemaakt worden.

 

Onder water zijn vier HD camera’s (waarvan een in de SET) geplaatst en aan de oppervlakte is onder het loopbordes een vijfde HD camera voorzien. Recht tegenover de camera opstelling is een verticale dieptemarkering aangebracht.

Kraanbaan

 

Om werkstukken (max 450 KG) op de bodem te kunnen plaatsen is een hijsbalk met loopkat boven het bassin aangebracht.

Twee leslokalen, een koffie- pantry, toiletruimten, vergaderruimte maken de duiktoren accommodatie compleet.

Het publiek kan via vensters en videoschermen de verrichtingen van duikers volgen. 

 

NIEUWS:

Auxilium Offshore:

auxiliumoffshore